RSS

ocet z obierek jabłek

ocenialnia

Temat: Porady koniarzy
... kątów. Myjemy ściany wodą z szarym mydłem i dużą ilością octu owocowego. Taki ocet można kupić, ale można też zrobić z obierek jabłek (przepis w gazecie). " To fragment artykułu pani...
Źródło: przerywnik.pl/forum/viewtopic.php?t=337



Temat: kapusta kiszona i ocet własnej roboty
Sporo cennych informacji na temat octu jabłkowego można znaleźć w książce "Apteka natury" Jadwigi Górnickiej. Najprostszy sposób na oct jabłkowy to: zdrowe obierki z jabłek włożyć do szklanego naczynia i zalać słodzoną wodą przegotowaną w proporcji 2 łyżki cukru na 1 szklankę wody. Zawiązać naczynie płótnem. Po 3-4 tygodniach otrzymuje się gotowy ocet. W czasie fermentacji mieszaninę warto mieszać co kilka dni . Po zakończonej fermentacji należy ocet przecedzić i przefiltrować do butelek. Możno go dodawać po 1 łyżeczce do herbaty w celu wzmocnienia. Zastosowanie ma ogromne.
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=3188


Temat: Od teraz ku***!!!
jablek litr przegotowanej wody 2 lyzki cukru Obierki wrzucasz do sloja, zalewasz oslodzona woda (cukier musi byc rozpuszczony), sloik zawiazujesz kawalkiem plotna i odstawiasz w cieple miejsce na 3-4 tygodnie. potem przecedzisz to przez gaze i masz swoj upragniony ocet =]
Źródło: necrosa.nethit.pl/viewtopic.php?t=5541


Temat: Ocet owocowy
... domowej roboty, ładujemy do dużego słoja, odstawiamy i czekamy. Można także robić nastaw z obierek jabłek lub wytłoków owocowych z cukrem i przegotowaną wodą, do słoja i czekamy aż przefermentuje i...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=2050


Temat: Produkty użyte w kuracji Siemionowej
Brawo, brawo, super że są jeszcze takie zaradne osoby. Oby więcej takich osób na forum. Z własnej strony podam jeszcze przepis na ocet jabłkowy: To przepis z tej ksiązki http://www.igya.pl/sklep/cart/ocet_rodz ... wania.html Ocet jabłkowy Są dwa sposoby na robienie octu jabłkowego, oba mają swoje zastosowania. W jednym używa się najlepszych, własnych, wyhodowanych w ogrodzie jabłek a w drugim używamy obierek, gniazd nasiennych i resztek owoców. W każdym przypadku duża zawartość cukru w jabłkach jest punktem startowym do wspaniałego octu. W wersji z własnymi jabłkami, najlepiej zebrać jabłka ze swoich drzew, ale jeśli nie, to trzeba znaleźć naprawdę najlepsze, ekologicznie wyprodukowane jabłka, jabłka dokładnie myjemy i dziesięć z nich kroimy w ćwiartki - nie trzeba ich obierać ani usuwać gniazd nasiennych (ale jeśli chcemy, możemy...
Źródło: forum.igya.pl/viewtopic.php?t=15


Temat: Kuchnia śląsko Halżbiytki
70 dag cukru, kilka goździków i mielony cynamon Pokrojoną dynię w kostkę z odrobiną wody rozparowuję pod przykryciem z 15 minut później dodaję jabłka też w kostkę pokrojone i dalej paruję jeszcze chwilę aż jabłka zmiękną. Odkrywam dodaję cukier i mieszam żeby jak najwięcej wody wyparowało i żeby zgęstniało. Na koniec dodaję przyprawy i gorące przekładam do właśnie co wyparzonych słoików. Przed ... idą na kompost a z obierek z jabłek robię ocet. 4. Ocet z obierzyn jabłkowych Robaczywki odrzucam a całą resztę układam w słoikach i zalewam przegotowaną ostudzoną wodą tak, żeby były...
Źródło: forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=17571


Temat: Ocet owocowy
" />Witam. Widzę że powstał nowy dział, dorzucę więc trochę informacji. Poniżej zapodaje dwa skany, pierwszy ze wspomnianej wyżej przedwojennej książki kucharskiej, drugi z książki "Apteka natury". Załącznik: ocet 1928 przepis.JPG [ 46.97 KiB | Przeglądane 57 razy ] Załącznik: ocet apteka natury.JPG [ 83.22 KiB | Przeglądane 43 razy ] A tak to wygląda w praktyce: Załącznik: ocet.JPG [ 26.97 KiB ... z prawej: Załącznik: ocet2.JPG [ 42.49 KiB | Przeglądane 52 razy ] Dobra, teraz kilka słów opisu. Ja robię to tak: Jak żona z jakiegoś powodu obiera jabłko, podstawiam Jej duży umyty słoik na obierki, gniazdo nasienne (razem z pestkami), wszystkie zdrowe obierki lądują w słoju. Następnie zalewam je ciepłą (ale nie wrzącą) wodą z cukrem (2-3 duże łyżki/szklanka), górę słoja obwiązuję kilkukrotnie złożoną gazą lub chusteczką higieniczną, żeby kurz i octówki nie właziły do środka. I to sobie tak stoi. Jak w międzyczasie trafią się jakieś obierki to lądują w słoju i są zalewane osłodzoną wodą. Cały czas muszą być zalane aby nie wystawały, od czasu do czasu całość mieszamy, obierki mają tendencję wypływać na wierzch. Płyn mętnieje, później się klaruje. Trwa to od 1,5 miesiąca do 6 miesięcy Obierki można wyjąć i odcedzić lub nie. Do słoja można dolewać niedopite wino, resztki soków itp. Zalewając obierki z gruszki - same lub w połączeniu z jabłkowymi - otrzymamy ocet gruszkowy, który ma wspaniały owocowy głęboki aromat i jest nieco ciemniejszy w kolorze, nawet ciemno-brązowy. Ocet owocowy jest idealny do marynowania mięsa, wszelkich galaret, sałatek (sos winegret!), zakwaszania zup. Ocet czosnkowy wg mojej receptury: główkę czosnku obieramy z łusek, każdy ząbek przecinamy wzdłuż i wrzucamy do butelki. Dodajemy 3-4 liście laurowe, 10-20 (wg uznania) ziaren pieprzu, 10-15 ... choć na zdjęciu powyżej użyto spirytusowego sklepowego 10%. Całość musi odstać przynajmniej miesiąc, najlepiej dłużej (6 miesięcy). Ocet taki jest aromatyczny okrutnie, idealny do świątecznej galarety, sałatek, marynat, czerwonego barszczu i do wszystkiego do czego normalnie dodajemy ocet. Smacznego, pozdrawiam !
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=2050


Temat: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
... przygotowanie kulinarne wymaga, aby oddzielnie ugotować te produkty i dopiero potem łączyć je z produktami kwaśnymi. Sól i kwas (ocet winny, kwasek cytrynowy, żur, kwas burakowy) dodajemy do ugotowanej zupy, gdy...
Źródło: forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=18801


Temat: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
jabłkach i skórki z jednej cytryny) sól, cynamon, goździki, pieprz, majeranek, i cukier do smaku Zaczynamy: Podróbki umyć, pokrajać na kawałki, zalać wywarem, ugotować. Śliwki umyć, namoczyć, ugotować, usunąć pestki i przetrzeć. Jabłka umyć obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, zahartować gorącym wywarem i połączyć z podróbkami, śliwkami, jabłkami, krwią ... (popularna) Składniki: 1 1/2 l wywaru z drobiu, 15 dag suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki), krew z jednej kaczki, ocet, sól, pieprz, cukier do smaku. Zaczynamy: Owoce umyć, zlać wywarem, ugotować,...
Źródło: forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=18801